Wat zijn de kosten voor een 2e spoor traject?

2e spoor traject

Bij langdurige ziekte

Wanneer een werknemer langdurig ziek is, komt een werkgever vaak voor de verplichting te staan om een 2e spoor traject te starten. Dit traject richt zich op het vinden van passend werk voor de werknemer bij een andere werkgever. Maar wat zijn de kosten van een 2e spoor traject? We deden onderzoek hiernaar en je leest onze bevindingen hieronder.

Variabele kosten

De kosten van een 2e spoor traject kunnen sterk variëren. Over het algemeen ligt de prijs tussen de € 3000,- en € 7000,-, afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen de duur van het traject, de intensiteit van de begeleiding en de specifieke wensen van zowel werkgever als werknemer een grote rol. Een traject kan enkele maanden tot zelfs een jaar duren, afhankelijk van de snelheid waarmee een nieuwe baan wordt gevonden.

Standaard 2e spoor traject

Een standaard 2e spoor traject omvat meestal een intakegesprek, loopbaanadvies, begeleiding bij sollicitaties en ondersteuning bij het vinden van passend werk. Daarnaast zijn er vaak nog bijkomende kosten voor bijvoorbeeld psychologische testen, extra coachingsessies of trainingen om de werknemer klaar te stomen voor een nieuwe functie.

Werkgevers moeten investeren in 2e spoort traject

Ondanks de kosten, is het voor werkgevers belangrijk om te investeren in een goed 2e spoor traject. Hiermee voldoe je niet alleen aan de Wet verbetering poortwachter, maar verklein je ook de kans op een loonsanctie van het UWV. Deze sanctie kan oplopen tot een jaar extra loondoorbetaling als blijkt dat de re-integratie niet voldoende is uitgevoerd.

Offertes aanvragen voor inzicht in de kosten

Er zijn diverse aanbieders van 2e spoor trajecten en het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen. Zo kun je een traject kiezen dat zowel kwalitatief goed is als past binnen het beschikbare budget. Uitgeschakeld voor je werk? Lees hier wat een manueel therapeut kan doen.