3 tips om snel meer zelfvertrouwen te krijgen

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in jouw waarde als persoon en in je vaardigheden. Als je last hebt van een laag zelfvertrouwen denk je dat je tot weinig in staat bent en ben je bang om te falen. Dit kan een groot obstakel vormen voor je toekomstplannen en in het vervullen van je dromen. Om verder te komen is het dus belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Zet de eerste stap door met deze drie tips aan de slag te gaan!

  • Ga het gevecht aan met negatieve gedachten

Begin met het observeren van wat er zich afspeelt in je hoofd en word je bewust van wat je allemaal tegen jezelf zegt. Schrijf het bijvoorbeeld eens op.  Waarschijnlijk zul je merken dat je jezelf constant bekritiseerd. Logisch dat je weinig vertrouwen in jezelf hebt! Vervolgens kun je onderzoeken in hoeverre de dingen kloppen. Bedenk je dat negatieve uitspraken alleen maar zorgen voor een sterker negatief zelfbeeld. Dus steeds als je weer zulke gedachten hoort, leg je ze het zwijgen op en zet je er iets positiefs tegenover.

  • Photoshop het beeld dat je van jezelf hebt
    We hebben in ons hoofd een beeld van onszelf met onze kwaliteiten en minder sterke kanten. Dit beeld bepaalt waar we onszelf toe in staat achten. Gelukkig is dit geen vaststaand beeld en kun je het veranderen. Denk eens goed na over waarom je beeld zo is geworden en ga aan de slag met het veranderen hiervan. Soms kun je jezelf letterlijk fotoshoppen door je extra leuk aan te kleden of bijvoorbeeld goed rechtop te gaan staan in een zelfverzekerde houding!
  • Breid je kennis en vaardigheden uit
    Hoe zorg je er nou voor dat je competenter wordt? Door te leren en te oefenen! Maar werk met kleine stapjes. Als je bijvoorbeeld schrijver zou willen zijn begin je niet gelijk aan een trilogie maar schrijft je eerst korte verhalen. Reserveer dagelijks een half uurtje om te oefenen met hetgeen waar je beter in wilt worden.