Het belang van een stamceldonor

Stamceldonor

Alvorens we meer vertellen over het belang van een stamceldonor, is het belangrijk eerst te begrijpen wat stamcellen zijn en doen. Stamcellen zijn basiscellen die kunnen veranderen in verschillende gespecialiseerde cellen, waaronder bloedcellen zoals rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes. Stamcellen worden gemaakt in het beenmerg, het centrale deel van de botten. Sommige stamcellen ontwikkelen zich tot volwassen bloedcellen en verlaten het beenmerg om in de bloedbaan te komen. Anderen ontwikkelen zich tot gespecialiseerde cellen die zullen worden gebruikt om verschillende lichaamsweefsels opnieuw op te bouwen of te repareren. Het bloed in de navelstreng van een pasgeboren baby bevat ook stamcellen die aan een zieke kunnen worden gegeven.

Stamceldonor

Wanneer is een stamceltransplantatie nodig?

Een persoon kan een stamceltransplantatie nodig hebben als zijn of haar beenmerg of stamcellen beschadigd zijn door ziekte of medische behandeling. Leukemie, een kanker die het bloed aanvalt, is een veel voorkomende oorzaak van beenmergvernietiging. Sommige kankerbehandelingen kunnen zowel stamcellen als kankercellen tegelijkertijd vernietigen. Wanneer een persoon een stamceltransplantatie nodig heeft, moeten we beginnen met het vinden van een donor. Een geschikte donor zal dezelfde bloedgroep moeten hebben maar ook voldoende markers van een systeem genaamd HLA (Human leukocyte antigen) om compatibel te worden verklaard. Deze markers zijn zeer talrijk en complex en het is niet gemakkelijk om een ​​geschikte donor te vinden, zelfs onder leden van de directe familie van de zieke. Deze compatibiliteit is essentieel voor het succes van de transplantatie. Als het niet genoeg is, zal het lichaam van de zieke de stamcellen van de donor afwijzen.

Stamcel

Stamceldonoren zijn nodig!

Wanneer familieleden niet voldoende geschikt zijn, wenden we ons tot pure vreemden die zich hebben geregistreerd voor registratie bij stamceldonoren. Gezien de moeilijkheid om een ​​compatibele donor te vinden, is het niet ongewoon om naar andere landen te gaan die gegevens bijhouden om de juiste persoon te vinden. Heb je nog meer vragen of wil je een donor worden? Contacteer ons via onze website.