Het nut van een podoloog

podologie

Gezonde voeten zijn letterlijk de fundering van een functionerend persoon. We lopen, bewegen en staan op onze voeten. Het is een lastige taak die vaak wordt onderschat. Voetklachten zijn dan ook een serieus probleem en serieus verwaarloosd. Vaak als je voetklachten hebt denk je als eerste aan de fysiotherapeut. Hoewel een fysiotherapeut ook enige kennis bevat over podologie kan het zijn dat voor je met heftigere klachten eindigt bij een podoloog.

Podologen versus podotherapeuten

Een ieder die gespecialiseerd is in het behandelen dan wel onderzoeken van van voeten wordt in de volksmond een podoloog genoemd. In realiteit zit er wel degelijk verschil in deze termen. Iemand mag zich al gauw een podoloog noemen als hij of zij een aantal specifieke trainingen en cursussen afrondt. Deze persoon heeft in werkelijkheid voldoende kennis om de meeste voetklachten te behandelen. Voor extreem specialistische klachten wordt je echter doorverwezen naar de podotherapeut. Om een podotherapeut te worden moet iemand een gelijknamige HBO-studie hebben afgerond. Deze ‘registerpodologen’ zoals Stichting Loop dit vakgebied heeft genoemd, ontvangen na afronding van de opleiding een registratie bij de Vereniging voor Nederlandse Podotherapeuten (NVvP) en worden vermeld in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Heb jij dus last van onverklaarbare voetklachten en woon je in de buurt van Maastricht. Wellicht moet je de fysiotherapeut dan maar overslaan en meteen naar Goessens Podologie gaan.