Hoe interessant is een uitvaartverzekering afsluiten?

praten

Voor het merendeel van de verzekeringen die we als mensen afsluiten geldt dat we er (gelukkig) tijdens ons leven zelf de voordelen van kunnen ondervinden. Echter zijn er ook uitzonderingen. Neem nu bijvoorbeeld de uitvaartverzekering. Voor deze spaarverzekering geldt dat het eigenlijk een exemplaar is dat we afsluiten om vooral onze nabestaanden te voorzien van een belangrijk (financieel) voordeel. Voor menig aantal mensen geldt dat ze vandaag de dag overwegen om een dergelijke verzekering af te sluiten en ze weten ook goed waarom. Ben jij ook benieuwd wat zo’n verzekering nu in de praktijk precies zo interessant maakt? Blijf dan vooral verder lezen!

Welke uitvaartverzekeringen bestaan er allemaal?

De ene uitvaartverzekering is de andere niet. Indien jij graag een dergelijke verzekering wenst af te sluiten zal je kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen:

  1. De kapitaal verzekering;
  2. De natura verzekering;

Voor de kapitaal uitvaartverzekering geldt dat ze zoals de naam reeds aangeeft een bepaalde geldsom uitbetaald aan de nabestaanden wanneer de verzekeringnemer komt te overlijden. Dit  geldbedrag kan vervolgens door de nabestaanden naar wens worden besteed. Dat brengt uiteraard ook een bepaald gevaar met zich mee. Het is namelijk zomaar mogelijk dat er een bepaald gedeelte van dat bedrag wordt besteed voor andere zaken die niets met de uitvaart te maken hebben. 

Wat kan je verwachten van een natura uitvaartverzekering?

De natura uitvaartverzekering is toch even anders dan de kapitaal variant. Voor het natura exemplaar geldt zoals de naam reeds aangeeft dat ze (grotendeels) een uitbetaling in natura voorziet. Dit betekent dat bepaalde diensten zullen worden geleverd door een bepaalde uitvaartverzorger. Vaak is het wel zo dat er nog steeds een bepaald bedrag ook wordt uitbetaald. De hoogte van dat bedrag is echter uiteraard een stuk beperkter dan het geval is bij de echte kapitaalverzekering. 

De natura verzekering wordt door veel mensen als interessant ervaren omdat ze in principe voordeliger is om af te sluiten. Dat is het gevolg van de contracten die doorgaans bestaan tussen de uitvaartverzekeraar enerzijds en de uitvaartverzorger anderzijds. In ieder geval, voor beide type uitvaartverzekeringen geldt dat je ze in principe perfect zou kunnen overwegen.

Hoe interessant is zo’n verzekering nu eigenlijk echt?

Er is door de jaren heen al behoorlijk wat gezegd en geschreven over de uitvaartverzekering en dan vooral het belang dat eraan verbonden is. Het spreekt voor zich dat de kosten die betaald dienen te worden voor een uitvaart aanzienlijk kunnen oplopen. Voor het merendeel van de nabestaanden geldt uiteraard dat ze altijd graag een echt mooie uitvaart willen realiseren voor hun geliefden. Het is immers het laatste dat ze nog voor hem of haar kunnen doen. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat er daar voldoende financiële middelen voor, voor handen dienen te zijn. Indien je ervoor hebt gekozen om een verzekering voor je uitvaart af te sluiten is dat uiteraard geen enkel probleem. In ieder geval is het dus op z’n minst interessant om te overwegen om een dergelijke verzekering af te sluiten. Dit niet in het minst om je nabestaanden heel wat financiële zorgen te besparen.