Pradaxa

Het middel pradaxa wordt voorgeschreven wanneer bloedstolsels voorkomen of behandeld moeten worden. In dat geval moeten de stoffen worden bestreden die deze stolsels helpen veroorzaken. Het kan gaan om stolsels in de bloedvaten die ontstaan nadat een operatie ter vervanging van een knie of heup is ondergaan. Het is echter wel belangrijk om te weten dat er ook voorwaarden zijn verbonden aan het gebruik van het middel. Daarom is het goed om te weten wat er wel en niet mogelijk is op het gebied van gebruik van dit medicijn.

Hoe is pradaxa te gebruiken
Om pradaxa goed te laten werken moet er dagelijks op hetzelfde tijdstip een capsule worden ingenomen. Dit kan voldoende zijn om de werking te garanderen. Gebruikelijk is dit een tablet van 220 mg, maar in het geval van leeftijd boven de 75 jaar, of een nierfunctie van een kwart zal deze dosering worden teruggebracht tot 150 mg. In dat geval moeten gelijktijdig twee capsules van 75 mg worden ingenomen. In de eerste dagen na de operatie zal het gebruik het belangrijkst zijn, de eerste capsule moet 1 tot 4 uur na de operatie worden ingenomen. In de eerste tien dagen worden soms 2 capsules per dag voorgeschreven.Wisselwerking tussen Pradaxa en andere middelen
Andere middelen tegen bloedstolsels, pijnstillende middelen, ontstekingsremmers, sint-janskruid, antidepressiva, bepaalde antibiotica, medicijnen tegen hartritmestoornissen, middelen tegen schimmelinfecties, medicijnen die orgaanafstoting moeten voorkomen, medicijnen voor de behandeling van aids en medicijnen tegen epilepsie kunnen allemaal een probleem vormen in combinatie met Pradaxa. Heb hier dus goed overleg met de arts over. Daarnaast is het slim om ook alle andere medicijnen die gebruikt worden in ieder geval even voor te leggen aan de arts. Op die manier kan veel zekerheid worden verkregen over het wel of niet werken met elkaar. Via MedicijnDokter kun je alle medicijnen vinden.

Hoe bewaren?
Het bewaren van Pradaxa moet beschermd worden tegen vocht. Om die reden is aan te raden om het in de blisterverpakking waarin het wordt aangeleverd te bewaren. Hierop staat ook de uiterste houdbaarheidsdatum. Daarnaast is het ook zo dat de capsules niet in pillendozen of weekdozen bewaard kunnen worden.